Identitat d’escola
L’educació infantil de la nostra escola és un espai d’acompanyament i respecte pels processos de la vida dels infants. Convivim amb els nens i les nenes amb la voluntat que se sentin reconeguts, acceptats, estimats i puguin créixer en equilibri i benestar personal.
Entenem l’acció educativa d’una manera globalitzada, partim d’allò que emociona i interessa als nostres nens i nenes per crear un aprenentatge realment significatiu.
A l’escola creem un context ric que convidi a experimentar i a descobrir, acollim cada infant de forma respectuosa situant-lo com a protagonista d’aquest camí que acaba d’iniciar.
L’adult com a acompanyant
L’adult és qui acompanya l’infant durant el procés de creixement i aprenentatge. Conviu amb els nens i les nenes amb la voluntat que se sentin reconeguts, acceptats i estimats, de manera que puguin desenvolupar totes les seves capacitats i créixer de forma harmoniosa.
Escola oberta a les famílies
Entenem l’escola com una comunitat on famílies i mestres acompanyem els infants en el seu procés de creixement. La comunicació amb les famílies i la seva participació en el nostre Projecte Educatiu són alguns dels principals pilars pel bon funcionament de la vida a l’escola.
Aprenentatges
Amb les propostes que oferim volem estimular la curiositat, la creativitat i el pensament crític. El nen i la nena són els protagonistes i participen activament en el procés d’aprenentatge, un procés per al qual considerem que el JOC és un factor clau. Conscients que cada infant té un ritme d’aprenentatge diferent oferim a cada nen i nena el temps necessari per aprendre. Promovem una educació “lenta” on preval la qualitat per sobre de la quantitat.
Treballem a partir d’espais d’aula, espais tafaners i ambients.
La relació amb l’entorn
Eduquem en un clima positiu i motivador. Vetllem perquè els infants creixin en un entorn acollidor i familiar, basat en relacions positives. L’escola és oberta a la ciutat i porta a terme accions educatives que permeten als infants relacionar-se amb aquest entorn més immediat.
a) ESPAIS
Aprendre en petits gruos
Els espais són entorns
Els espais són entorns estimulants on els infants es poden moure lliurement, escollir i desenvolupar-se d’una forma natural en relació amb els seus interessos i motivacions. Són espais que respecten la diversitat, que tenen en compte en tot moment el ritme individual de cada infant.
Les estones dels espais són moments de curiositat i creativitat naturals dels nens/es amb grups reduïts. En aquests moments aconseguim afavorir l’autonomia de cada un d’ells i els diferents ritmes de treball i d’ordre. Disposem d’uns espais d’aula i uns espais ubicats en diferents llocs de l’edifici d’Infantil.
L’adult és l’encarregat de coordinar i és un estímul per a l’infant. Els nens i les nenes són els veritables protagonistes quan interactuen amb els materials, circulen pels espais i duen a terme les seves activitats. Els adults observen, reestructuren els espais i vetllen perquè les normes que, lentament es van establint, es respectin. A partir de l’observació, es reformulen plantejaments i es valora com s’acompanya cada infant, segons el seu moment.
L’autonomia dels infants també permet que l’adult pugui ser-hi quan algú ho necessita i pugui fer altres intervencions en moments determinats.
El treball per espais d’aula permet delimitar dins de l’aula, diferents espais on els nens i les nenes poden realitzar diferents activitats de tipus cognitiu, manipulatiu i simbòlic.
Quins espais d’aula trobem?
Espai de números. Per treballar les matemàtiques ho fem en espais manipulatius i vivencials. El principal objectiu d’aquestes en l’etapa d’educació infantil, és ajudar als nens a estructurar el seu pensament i els continguts logicomatemàtics que els serviran de mitjà per conèixer el seu entorn.
Espai de la calma. Són moments en què es fomenta el gust i l’interès per la lectura i s’aproxima els llibres als infants i també se’ls permet créixer en un entorn alfabetitzat.
Espai de lletres. Llegir i escriure són dues habilitats lingüístiques que s’han de desenvolupar juntament amb el parlar i l’escoltar. A Infantil, en aquest espai pretenem ajudar a desenvolupar aquestes habilitats des d’una perspectiva comunicativa del llenguatge.
Tot aquest espai es complementa amb el material propi de llengua a través d’un viatge al món tot utilitzant contes populars d’altres països. El projecte porta per nom: la volta el món en 6 contes.
Espai d’art. Experimentació i manipulació autònoma de diverses tècniques artístiques; l’espai fomenta la creativitat i l’expressió lliure, amb la voluntat que cada infant cerqui la seva representació i expressió a través de l’art.
Espai de construcció. És un espai per crear estructures diferents amb material vari: troncs, pinyes, fustes, rulls de paper, pedres, etc. Els infants comproven i experimenten diferents qualitats dels materials: el pes, l’estabilitat… I així també projectar diferents peces i representar-les sobre paper.
Espai de minimons. Escenaris de joc on s’hi aboquen emocions, il·lusions, desitjos i fantasies. El joc amb les peces aporta grans dosis de pensament creatiu i divergent als infants.
Quins espais trobem ?
Espais joc simbòlic. Són uns espais pensats i organitzats per tal que els infants puguin representar la vida real, explorant i reproduint el món dels adults, tot imaginant somnis i desitjos.
Espai de construcció. L’espai de construcció lliure que trobem a fora les aules és on els infants de diferents edats i en grups petits poden anar a representar el seu món simbòlic de forma lliure. Allà hi troben una gran tarima amb materials de fusta per crear les seves estructures en volum, afavorint que no sigui necessari recollir-la el final del dia i podent restar com a punt de partida per la nova activitat de dies posteriors i amb infants diferents.
Espai teatre. L’espai del teatre endinsa als infants a crear un món de fantasia. Els ajuda a potenciar la imaginació i totes les capacitats comunicatives, els dóna eines per aprendre a expressar idees, pensaments, sentiments i emocions. Fer teatre és jugar a inventar personatges, a idear situacions i històries i a viure experiències inimaginables.
Espai llum. L’espai de llum desvetlla la màgia de la llum i el color. A través del joc i el diàleg els infants investiguen les propietats de la llum i el color, tenen l’oportunitat de fer hipòtesis, de provar, comprovar i obtenir-ne resultats.
S’ofereix als infants una gran varietat de materials. Aquest els permet experimentar i fer descobertes com: la seva pròpia ombra, la dels objectes, la barreja de colors…
b) ASSEMBLEA
Moments per fomentar la reflexió i la cohesió de grup
Les estones del bon dia i les assemblees que es fan al llarg del dia, són moments compartits entre tots els infants d’un mateix grup i la seva mestra. Moments per conèixer els companys/es, per respectar-se des de la diferència, per fomentar la cooperació i cohesió del grup. Moments de diàleg i de compartir vivències personals.
c) AMBIENTS
Respectar el ritme de cada infant
Els ambients són una oportunitat per treballar en grups reduïts noves propostes, de materials o d’activitats. Responen a demandes o necessitats i es plantegen com a activitats a través de materials o accions més pautades. Sempre es treballa des d’un enfocament experimental i manipulatiu: es tracta que l’infant treballi i manipuli els diferents materials i descobreixi el món a través de la seva pròpia activitat.
A través de l’observació, la manipulació, l’experimentació i el joc, desenvolupen habilitats, capacitats i competències pròpies de l’edat. L’adult afavoreix i facilita aquest aprenentatge tot orientant i ajudant a l’infant quan ell ho necessita.
Tot i que hi ha un plantejament inicial, són els infants els que marquen un ritme determinat i, tot i que els objectius de les sessions estan prèviament pensats, els infants, amb les seves preguntes i actuacions, poden reconduir l’activitat.
Els infants es barregen per cursos del mateix nivell. Cada ambient està ubicat en una aula pensada i preparada per provocar diferents situacions segons cada un. Un cop finalitzat l’ambient s’inicia 10 minuts de reflexió i conversa amb la resta de companys de l’aula.
Quins ambients realitzem?
Música i dansa
Moments per descobrir i viure la música
Temps per educar la sensibilitat, col·laborant en el creixement ordenat dels infants. Treball de la cançó, la dansa, l’audició, el ritme, la improvisació, l’educació de l’oïda i de la veu.
Expressió corporal i oral
Deixar anar la imaginació
També l’art d’expressió, construir històries creant personatges amb disfresses i complements. Elaboració d’obres teatrals. El teatre és un mitjà per expressar sentiments, per explicar històries, per connectar amb altres nens i nenes. Potencia les capacitats comunicatives. És important i necessari ensenyar als nens i nenes a expressar-se, comunicar-se, a vèncer les seves dificultats… Són moments de treball en equip, els infants aprenen la importància de treballar conjuntament.
Artístic
Moments per expressar-se i comunicar-se a través de l’art
Els nens i nenes experimenten i s’expressen a través de diferents llenguatges artístics: l’art plàstic i l’art visual.
A partir de les diferents tècniques plàstiques (dibuix, pintura, modelatge…) i els materials que s’ofereixen, els nens i nenes poden expressar-se creant les seves pròpies produccions.
Natura
Manipular i experimentar
A l’ambient de descoberta els nens i nenes manipulen i experimenten amb diferents materials naturals, descobrint les seves qualitats (textura, forma, densitat, pes…), investiguen i es fan preguntes sobre l’entorn més proper. També en aquest espai, els nens i nenes poden expressar el què han observat a través del dibuix.
d) CONTACTE AMB L’ENTORN
Educar a l’entorn
Donem gran rellevància als espais del pati com entorns educatius i de joc on aprenen a relacionar-se, conviure, estimular la creativitat i el joc. L’escola organitza per a cada curs escolar un programa de sortides i activitats amb la intenció de completar el currículum, de manera que sigui més competencial i vivencial. Les propostes estan encarades en conèixer l’espai proper on viuen els infants des de visites a museus, la biblioteca, rutes per la ciutat, i també d’altres de caire cultural com: espectacles al teatre Atlàntida de Vic, teatre en anglès… Hi ha altres sortides més enfocades a la natura, al lleure i en algunes ocasions relacionades amb el projecte que es treballa durant el curs. Totes les sortides tenen sempre un treball previ i posterior a l’activitat preparada.
e) TEMPS I MATERIALS
La importància dels detalls
Conscients que cada infant té un ritme d’aprenentatge diferent, oferim a cada nen i nena el temps necessari per aprendre. Promovem una educació “lenta” on preval la qualitat per sobre de la quantitat. El temps de cada activitat s’ajusta a la velocitat i al moment de cadascú, atenent la diversitat pel que fa als ritmes d’aprenentatge.
L’ús i la tria dels materials són claus per poder facilitar l’experimentació i l’observació. Cada espai disposa dels elements necessaris perquè l’infant pugui imaginar, crear i explorar el món que l’envolta a través dels sentits.
f) CRÉIXER EN EQUILIBRI I BENESTAR
Viure les emocions
Educació respectuosa, on els infants puguin expressar i viure les emocions que experimenten en diferents moments i situacions de la seva vida quotidiana.
Una escola capaç d’acompanyar emocionalment als infants oferint entorns que estimulin i afavoreixin aquestes emocions. L’espai, els materials, el temps… els permeten viure i donar resposta el que senten amb la finalitat de construir el seu propi coneixement i afavorir infants que se sentin feliços i satisfets.
Els adults convivim amb els infants i els acompanyem, cada dia, centrant la nostra mirada, el diàleg i l’escolta per ajudar-los a viure els diferents estats emocionals i aprendre a conviure amb el món i amb la vida.
Créixer en valors
Una educació en valors és la base d’una convivència veritablement humana i alhora ens permet créixer com a persones.
Les estones de la Duna acompanyen a l’alumne en un procés de creixement integral a través de l’educació en valors, emocions i sentiments. Disposem d’un material propi de centre on ens permet transmetre-ho en els infants d’una forma motivadora i vivencial.
g) LA MESTRA COM A ACOMPANYANT
Entenem l’escola com un espai d’acompanyament i de respecte pels processos de vida dels infants. Compartim el dia a dia amb la intenció que se sentin estimats, recolzats, acceptats i d’aquesta manera, puguin créixer feliços. En tot aquest procés les mestres acompanyem els infants en el seu benestar i hi som presents. Preparem els espais i el temps per tal d’afavorir l’autonomia en l’aprenentatge dels nens i les nenes. Aquest acompanyament respectuós permet que cada infant pugui créixer respectant el ritme que cada un d’ells necessita de forma natural.
h) ALTRES MOMENTS
Anglès. Temps per educar en la llengua anglesa. Els infants estan exposats en una immersió continuada de la llengua anglesa i aprenen significativament el vocabulari i les estructures dins del context globalitzat, a través de contes, cançons, joc simbòlic, activitats i teatre. La llengua anglesa s’introdueix des de P3, i es considerem que aquest procés d’intercanvi lingüístic s’ha de produir en un marc natural i amb sentit. Les propostes que realitzem les fem amb grups reduïts.
Psicomotricitat. Moment per desenvolupar diferents habilitats motrius en les sessions de psicomotricitat a l’exterior o a la sala on disposem de material variat per realitzar les propostes de moviment.
Tastacontes. Espai amb la finalitat de gaudir de la màgia dels contes, amb un material que convida a experimentar amb la literatura fent servir tots els sentits, amb personatges entranyables que ens presenten cada bonica història. Cada conte s’explica i s’interpreta amb un material concret pensat per fomentar la creativitat i la imaginació. Aquesta proposta es realitza amb grups reduïts d’infants on el nostre objectiu es basa en explicar contes i participar d’una experiència sensorial per gaudir amb tots els sentits.
Moments migdia. El moment de dinar, juntament amb el descans i la higiene, forma part de la vida quotidiana, és un moment en el qual li donem molta importància. Els infants participen activament en el procés de parar i desparar taula, servir-se l’aigua, recollir els plats… i esdevenen protagonistes de la seva autonomia i autoregulació.
Al mateix moment desenvolupen i reforcen l’adquisició d’hàbits higiènics i una alimentació saludable. L’autonomia es va assolint a través d’aquestes petites accions que ens faciliten els moments del menjador.
All i oli. L’all i oli consisteix en quatre propostes de treball on els alumnes de cada curs escullen l’espai/activitat de manera lliure. A cada espai hi ha una mestra la qual proposa una activitat.
Abans d’iniciar l’all i oli s’explica als nens/es les propostes d’activitats de cada aula i un cop finalitzat cada alumne/a torna a la seva aula i es fa una posada en comú, valorant l’espai que els hi ha agradat més, el perquè l’han escollit…
Les propostes van destinades a treballar una temàtica (cuina, jocs tradicionals, relaxació, contes, artístic…).
Les activitats d’all i oli es realitzen conjuntes amb tots els nens de l’etapa d’Infantil i té una durada de una hora i mitja.
Costura. El taller de costura ens ofereix un petit espai de calma a l’escola. L’entenem com una activitat que requereix esforç, concentració i paciència per part dels nens i nenes. També suposa un bon exercici de coordinació i habilitat manual.
La seva organització permet que els infants puguin escollir voluntàriament si hi volen participar. Es realitza sempre en grups reduïts per donar-los una atenció individualitzada i es té en compte la interacció d’aquests entre les diverses aules i etapes. El taller de costura es fa amb els infants de P4 i P5
a) ADAPTACIÓ A L’ESCOLA
Primers contactes
L’adaptació a l’escola és un període molt important en què l’infant crea vincles afectius amb els adults i amb altres infants. Com es viuen els primers dies incideix en els sentiments que l’escola desperta a la criatura més endavant. És per aquest motiu que l’adaptació es contempla amb l’acompanyament de les famílies durant el temps que l’infant necessiti per sentir-se bé, i segur, a l’escola. El període d’adaptació és obert i no té un final concret.
b) ACOMPANYAMENT
Acompanyament proper
Afavorim una relació propera amb les famílies, on la comunicació és un element clau per un bon acompanyament familiar en tot el curs. Les entrades i sortides de l’escola en són uns d’aquests moments que afavoreixen el diàleg, la relació i el vincle entre la mestra i les famílies.
Donem rellevància que els infants de P3 i P4 entrin acompanyats pel seus familiars dins la seva aula, oferint la possibilitat de viure un instant del seu joc amb el seu fill o filla en l’àmbit escolar. L’arribada de l’infant agafat de la mà de l’adult entrant contents i il·lusionats és un dels moments més bonics del dia, sempre respectant el temps que necessita cada infant per acomiadar-se del seu familiar. De la mateixa manera sorgeix en les sortides de cada curs aquella conversa que es viu entre la mestra i la família, explicant algun moment especial que el seu fill/a ha viscut aquell dia a l’escola.
Obrir la porta de l’aula i transmetre aquell bon dia, una mirada, un somriure… fa que aquests moments les famílies se sentin estimades i acompanyades per les mestres i alhora els hi donem seguretat i confiança per deixar els seus fills a l’escola. El moment de l’arribada es fa de forma progressiva, adaptant sempre a les necessitats de cada família i ritme de l’infant. Pels més petitons de l’escola, els de P3, oferim la possibilitat d’entrar a l’aula en una franja més flexible entre les 9h i 2/4 de 10h amb la finalitat d’aconseguir unes entrades més tranquil·les i respectades.
c) PROPOSTES
Activitats en família
Oferim diverses activitats per afavorir la participació de les famílies a l’escola i sobretot esdevenir l’infant com a protagonista d’aquella activitat.
Per nosaltres, aquests moments són rics i imprescindibles per sentir que junts, escola i famílies, estem creant una educació molt més propera, significativa i motivadora pels nostres infants.
Vivim amb il·lusió l’acollida de les famílies, qualsevol membre és benvingut i volem que a l’escola se sentin a gust i tinguin un lloc important. La bibliomòbil, avis i nets… són algunes de les propostes que compartim i vivim conjuntament amb els infants, les famílies i les mestres a les nostres aules.
Avis i nets. Els avis formen part de les vides d’aquests petits infants que corren per casa. Quan els avis venen a l’escola omplen d’alegria i fan riure als infants. Ensenyen el seu petit tresor, una cosa que saben fer i molts nens i nenes, encara no coneixen.
Apareixen converses, mirades i moments tendres que només els avis saben despertar en els infants! És un dia molt esperat!
Bibliomòbil. La bibliomòbil és una bossa de roba que cada dos o tres dies un company de P5 s’emportarà a casa. L’alumne escull un conte amb la família, a casa se’l preparen per explicar-lo a la resta de companys de l’aula. Són moments d’atenció, d’anar adquirint el gust per la lectura, moments per veure diferents maneres d’explicar un conte.
DOCUMENTACIÓ
Viure la mirada
Les documentacions del dia a dia són un suport on mestra i família poden observar la pròpia exposició del que es va fent i vivint al llarg del curs a l’escola. No obstant, més enllà d’aquesta funció l’observació té un sentit més profund i rigorós. Aquesta documentació i comunicació a l’escola intenta donar sentit a allò que vivim, analitzant-ho i aprofitant-ho per a crear significats. Poder plasmar moments a través de la càmera i després interpretar el que ha succeït deixant constància del que ha passat o han vist. Els infants posen molta empenta i molta energia a coses que per a nosaltres, potser han perdut la seva importància i per aquest motiu, creiem que és essencial documentar-ho.
Es tracta de donar veu als mateixos infants que, tot i que no dominen els codis comunicatius dels adults, tenen una riquesa cultural i social que cal fer emergir.