Des de la Llar busquem un entorn acollidor i estimulant, donant molta importància a la cura de les necessitats i als hàbits de cada infant.
El dia a dia la Llar gira entorn de l’adquisició d’hàbits i rutines, els quals faciliten el desenvolupament, l’autonomia i el benestar dels infants, organitzant així la distribució del temps. Moments com el canvi de bolquers, l’hora dels àpats o el descans són essencials pel desenvolupament autònom dels infants. Ells són els protagonistes de la seva pròpia acció i, per tant, són ells qui marquen el ritme del seu procés vital. Des de la Llar s’acompanyen aquests processos respectant els interessos de cada infant i deixant que es desenvolupin al màxim i de manera autònoma totes les seves capacitats. Per això, procurem crear una atmósfera tranquil·la i agradable en la qual els adults oferim un espai acollidor i de relació, i on es respecta el ritme individual de cada infant.
Per tant considerem imprescindible establir vincles de col·laboració entre la Llar i les famílies, on compartirem, conjuntament, el creixement i l’acompanyament dels vostres fills i filles. D’aquesta manera els portarem a adquirir una autonomia indispensable per créixer i formar-los com a persones.L’horari de la Llar és el següent: de 8:30 h a 17:30 h. Oferim un horari d’acollida tant matinal com de tarda, els quals s’especifiquen a continuació:
Matí: de 7:30 a 8:30 h
Tarda: de 17:30 a 18:30 h
La relació amb tot el personal de la Llar és propera i diària, ja sigui via plataforma digital com personal durant el dia a dia a la Llar.
LA MIRADA: La mirada de l’infant és sincera i mostra en cada moment allò que sent i necessita. Pels infants cada petit pas és un gran salt, i el nostre Projecte Educatiu parteix d’aquesta mirada, de les seves necessitats i dels seus interessos per ajudar-los a créixer en totes les seves dimensions.
L’ACOMPANYAMENT: L’educador, el mestre, és qui acompanya l’infant durant el procés de creixement i aprenentatge. Conviu amb els nens i les nenes amb la voluntat que se sentin reconeguts, acceptats i estimats, de manera que puguin desenvolupar totes les seves capacitats i créixer de forma harmoniosa i integral.
L’AUTONOMIA: Des de l’Equip de mestres i educadors pensem que els infants han de ser autònoms i lliures, de manera que desperti en ells el gust i la curiositat per poder construir els propis aprenentatges. Som conscients que els infants aprenen en tots els moments del dia. Per aquest motiu donem importància als hàbits relacionats amb la higiene, l’alimentació, el descans i el treball, afavorint així un aprenentatge funcional.
L’ENTORN: Eduquem en un clima positiu i motivador. Vetllem perquè els infants creixin en un entorn familiar i acollidor, basat en relacions positives. L’optimisme, l’alegria i l’empatia són valors que fan de la nostra Llar i Escola un entorn òptim per créixer feliç.
ELS ESPAIS: Els espais també eduquen. Tenim cura de construir ambients harmoniosos, relaxants i bonics, on l’estètica i l’ordre prenen protagonisme. Les propostes que oferim volen estimular la creativitat i el pensament crític.
ELS MATERIALS: L’ús i la tria dels materials són claus per poder facilitar l’experimentació i l’observació. Cada espai disposa dels elements necessaris perquè l’infant pugui imaginar, crear i explorar el món que l’envolta a través dels sentits.
EL TEMPS: Conscients que cada infant té un ritme d’aprenentatge diferent, oferim a cada nen i nena el temps necessari per aprendre. Promovem una educació “lenta” on preval la qualitat per sobre de la quantitat. El temps de cada activitat s’ajusta a la velocitat i al moment de cadascú, atenent la diversitat pel que fa als ritmes d’aprenentatge.
LA DIVERSITAT: A l’etapa 0-6 valorem la diversitat com un fet enriquidor. El treball per espais i ambients, tant de manera lliure com dirigida, fan que l’atenció individual i personalitzada es doni de manera natural i espontània.
LA FAMÍLIA: Entenem l’escola com a comunitat, on la família i els mestres intervenen activament en el procés d’aprenentatge. La participació i la comunicació amb les famílies és a la base del nostre Projecte Educatiu
ELS APRENENTATGES: L’infant és protagonista i participa activament en el procés d’aprenentatge, on el joc és un factor clau. Treballem a partir de les competències emocionals, socials, motrius i cognitives. Contemplem les intel·ligències múltiples de manera que cada infant pugui desplegar tot el seu potencial.
A l’etapa dels Petits, l’organització de l’espai ha de respondre a les necessitats fisiològiques de descobriment del propi cos i de l’entorn. Ha de permetre una distribució d’activitats adaptades al ritme individual de cada infant. És per això que, a mesura que van passant els mesos, els espais s’adapten per tal de satisfer les necessitats dels més petits.
L’establiment de vincles afectius entre els infants i les persones que els cuiden constitueix una de les bases del desenvolupament humà. Les necessitats dels nounats són físiques i afectives i, per tant, no n’hi ha prou amb atendre les seves necessitats físiques. Cal atendre també les afectives.
Això permet que les persones adultes i la criatura es vinculin mútuament, la qual cosa és bàsica per aconseguir seguretat emocional.
Durant el curs, s’introdueixen noves propostes i materials, sempre respectant els diferents ritmes dels infants:
En primer lloc, cal comentar la Panera dels tresors. Aquesta és una proposta de joc de manipulació i exploració adequada per nadons de 6 mesos a 12 mesos. És important que l’infant es mantingui assegut a terra sense ajuda per poder començar a jugar. Una panera de tresors ofereix estímuls pels cinc sentits:
El tacte: amb la forma, la textura, el pes i la temperatura dels objectes
L’olfacte: amb la varietat d’olors
L’oïda: amb la percussió, la fricció, el cruixit o l’absència de so.
El gust: amb la varietat de gustos (dolç, àcid, amarg, salat).
La vista: amb el color, les dimensions, la forma i la brillantor.
Més endavant, s’introdueix la “Poesia per a cuques”. Aquesta proposta és l’inici del “Bon dia”. Un moment del matí en el qual es reuneixen els infants i comparteixen, entre ells, un moment ric en vocabulari i concentració. El projecte consta d’un davantal amb les butxaques plenes de poemes infantils, poesies adequades a l’edat, estimulants, amb un llenguatge ric i plenes de música.
Per una altra banda, oferim propostes sensorials, ja que valorem que en aquesta edat el que més desperta la seva curiositat són els materials que activen els seus sentits: diferents textures, sons, temperatures, mides i altres. Aquests materials, i la distribució de l’aula, van variant en funció del pas del temps, ja que les necessitats dels infants també ho fan.
A l’etapa de Mitjans iniciem els espais d’aprenentatge, distribuïts en 4 dies a la setmana.
Aquests sempre han d’estar pensats per tal de potenciar l’enriquiment dels infants. Per aquest motiu oferim un temps i uns espais pensats i dissenyats amb materials diversos que conviden als infants a desplegar les seves potències cognitives, motrius i psicosocials, a través del moviment, el joc, l’experimentació i la comunicació. Sempre englobat dins d’un marc de confiança i seguretat on puguin sentir-se competents, escoltats, valorats i respectats. Fent un treball diari dels hàbits, rutines i cura quotidiana.
Per altra banda, donem molta importància i protagonisme al joc heurístic. Aquesta és una proposta de joc de manipulació, exploració i combinació d’objectes, amb la finalitat de donar resposta a la demanda creixent d’activitat i exploració contínua del grup. Contribueix a estructurar el pensament, el llenguatge, la relació personal i les accions dels infants, amb aquest joc els infants perceben nocions de volum, capacitat, equilibri, quantitat, qualitat… a través de la manipulació, exploració i experiència amb els diferents materials.
En aquestes edats introduïm el treball de vocabulari i atenció mitjançant els “Contes de les estacions”. Aquest projecte consta de quatre contes on es treballen diferents objectes representatius de l’estació. Les famílies participen emportant-se els contes a casa per compartir-lo amb els seus fills/es.
I ja per acabar, també comencem a treballar les emocions amb el projecte “Emociona’t”. En aquest projecte també participen les famílies portant fotografies del seu fill/a a les quals es vegin les diferents emocions a la cara dels nens i nenes (tristesa, alegria, por …).
A l’etapa dels Grans, pel que fa els espais d’aprenentatge, continuem el treball iniciat a Mitjans. Per aquest motiu, durant tres dies a la setmana oferim tres espais (exceptuant l’etapa d’adaptació). Ells mateixos escullen a quins volen anar i col·loquen la seva fotografia a la imatge de l’espai triat, a més d’identificar-se amb una medalla que correspon el color de cadascun, de manera que, a part d’aprendre a escollir, treballem el respecte als altres, la paciència i saber esperar el torn. Per tant, en aquests espais els infants trobaran diferents propostes que aniran variant en funció de l’interès i deixin de ser atractius per ells. Per aquest motiu, no podem calcular un temps determinat, ja que hi ha espais que poden tenir més continuïtat.
Com a projectes, treballem l’educació emocional amb el projecte de la Biblioteca de les Emocions. Durant el primer trimestre els nens i nenes escolten els contes durant l’estona del “Bon dia” a l’aula. A partir del segon trimestre, els infants es poden emportar els contes a casa durant el cap de setmana, per tal de poder-los compartir amb les seves famílies.
També, durant el segon i tercer trimestre, realitzem la Setmana del Protagonista. A través d’aquest projecte potenciem la relació família i escola. Els infants han de portar fotografies, objectes preferits, contes, etc. La família pot venir a la Llar a realitzar una activitat lliure amb els nens i nenes i les mestres. El cap de setmana la mascota de cada aula marxa a casa dels infants.
Sortides:
A la Llar considerem l’espai exterior (pati i jardí) com espais d’aprenentatge, on els infants poden realitzar moltes descobertes i aprenentatges educatius i de joc on aprenen a relacionar-se, conviure, estimular la creativitat i el joc lliure, potenciar els beneficis de la natura en la salut i el benestar dels infants, participar, treballar en equip, respectar les normes de joc, etc. Per aquest motiu, és important que aquests espais estiguin ben equipats, oferint diferents materials adequats a cada entorn.
Els grans realitzen les següents sortides:
Sortida durant les diferents estacions de l’any al jardí de la Llar.
Sortides pel barri.
Sortida de Sant Jordi (comprar la rosa i un conte)
Visita a l’escola dels grans.
Sortida a la granja (Casablanca)
Entenem l’acció educativa d’una manera globalitzada, partim d’allò que emociona i interessa als nostres nens i nenes per crear un aprenentatge realment significatiu.
-Ens organitzem per franges horàries respectant l’edat i les necessitats dels infants. D’aquesta manera afavorim la vida en comú i fomentem les relacions personals i col·lectives en un ritme ordenat, tranquil, lliure i dinàmic.
-Un ventall ampli d’horaris amb la flexibilitat que considerem que necessiten els infants de 0 a 3 anys i les seves famílies.
-Servei de bugaderia (tovalloles, llençols i pitets).
-Cuina pròpia i menús adaptats per intoleràncies.
– Protocol d’observació preventiu que inclou un Screening (Proves bàsiques que permeten identificar possibles dificultats) de TEA si s’observen indicadors relacionats.
-Mitjançant l’observació directa dels infants realitzem dos informes durant el curs. El primer va acompanyat d’una entrevista personal amb les famílies i el segon s’entrega al tercer trimestre.